Norskkurs åpner dører inn til helsevesenet
Loreta drømmer om en karriere i helsevesenet, og etter å ha gjennomført flere norskkurs og jobbtrening på sykehjem, er drømmen et langt skritt nærmere virkelighet. – Jeg vil gjerne jobbe med å hjelpe andre mennesker. Da er det veldig viktig å snakke godt norsk, og jeg jobber hver dag for å lære mer, sier hun.
Det er stor mangel på helsepersonell i Norge. Samtidig står mange minoritetsspråklige utenfor arbeidslivet fordi de ikke har gode nok ferdigheter i norsk språk. Dette ønsker Norlandia Care og søsterselskapet Hero Kompetanse å gjøre noe med, gjennom å tilby gratis norskopplæring til personer som ønsker å jobbe i helsevesenet.
– Det spesielle med dette kurset, er at det gir målrettet norskopplæring i fagspråket som brukes i helsevesenet i stedet for å lære et generelt hverdagsspråk. Det er som et vanlig norskkurs, ved at man jobber med grammatikk og ortografi, men med «helse-krydder», forteller Sahar Bayati, som er kompetanseveileder i Hero Kompetanse.
En av dem som har benyttet seg av tilbudet om norskkurs, er litauiske Loreta Porutiene. Nå har hun fått arbeidspraksis på Gullhaug sykehjem i Bærum, og stortrives.

Loreta Porutiene har utdanning innen salg og service fra hjemlandet, men nå håper hun på en karriere i det norske helsevesenet.
– Jeg synes det er veldig interessant å jobbe her. De første to ukene gikk jeg sammen med andre ansatte, for å lære hvordan de jobbet. Nå kan jeg gjøre stadig flere arbeidsoppgaver. Jeg hjelper pasientene med å vaske seg, med mat, jeg går tur med dem og jeg snakker med dem som trenger det. Jeg synes jeg har fått en bra praksis her, og jeg lærer hele tiden, sier hun.

Kom som arbeidspendler
Loreta kom fra Litauen til Norge for første gang for ti år siden. Som for mange andre fra hennes hjemland, var det jobbmulighetene som lokket.
– Jeg skulle bare jobbe for å tjene penger, så kanskje vi kunne kjøpe et hus i Litauen. Derfor var jeg ikke så opptatt av å lære norsk de første årene. Jeg jobbet sammen med andre litauere, og hadde jobber der norsk-kunnskaper ikke var så viktig, sier Loreta, som blant annet har jobbet med renhold og som postmedarbeider.
Men Loreta likte seg godt i Norge, og etter fire år bestemte hun seg for å flytte hit sammen med familien.
– Jeg liker Norge som land, og jeg liker systemet her. Det er bedre skole og muligheter for utdanning her, noe som er viktig for barna mine. Sønnen gikk først på skolen i Litauen, og han er ikke i tvil om at det er bedre å gå på skole i Norge, sier hun.

Loreta og Svein har minst to ting til felles: De er begge glad i vinteren,
og de liker å dra på fisketur
Må bli bedre i norsk
Nå bor Loreta i Sylling i Lier og er alenemor for de to barna på 3 og 13 år. Hun er på utkikk etter en jobb som gjør at det er mulig å få hverdagen til å gå rundt. Hun vil også gjerne jobbe med å hjelpe andre mennesker.
For å kunne få jobb i helsevesenet, må hun beherske norsk språk godt nok til å bestå en prøve på B2-nivå. Nivåene i norskprøven er rangert fra A1 til C2, der A1 er helt nybegynner mens C2 er språkferdigheter nesten på nivå med en som har norsk som morsmål.
Kravet om B2 gjelder både vikarer og fast ansatte, og ble innført av hensyn til pasientsikkerheten. B2 er også kravet for opptak til høyere utdanning.
– Jeg er nå på B1-nivå, men jeg vil gjerne gå videre på norskkurs sånn at jeg kan komme opp på B2-nivå, sier Loreta.
Hun synes det vanskeligste med å lære norsk, er alle uttrykkene vi bruker. Og dialekter...
– Det hender jeg hører noen snakke med en spesiell dialekt, og jeg må spørre: «Er dette norsk?», sier hun.
Tidligere var hun litt redd for å snakke norsk, fordi hun ikke ville si noe feil. Men nå har hun kommet over den barrieren.
– Sønnen min sier: «Mamma, nå snakker du ganske bra», sier Loreta stolt.
Har fått støtte fra IMDI
Hero Kompetanse har fått støtte fra IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) til å gjennomføre norskkurs for innvandrere som ønsker å jobbe i helsevesenet. Etter gjennomført norskkurs, får deltakerne tilbud om praksisplass hos en av Norlandia Care sine arbeidsplasser i Bærum- og Oslo-området.
Direktør Ida Meisland Eide i Norlandia Care er svært stolt over at konsernet tar en aktiv rolle i løsningen på to av vår tids største samfunnsutfordringer: Å styrke rekrutteringen til et helsevesen som står overfor alvorlige bemanningsutfordringer, og å redusere utenforskap.
– Gjennom vårt samarbeid med Hero Kompetanse, som kombinerer språkopplæring med praksisplasser i vår hjemmetjeneste og på våre sykehjem, bidrar vi til å åpne døren for nye ressurser i helsesektoren. Dette initiativet gjør oss i stand til å bygge en mer inkluderende arbeidsplass og styrker vår innsats for en bærekraftig og mangfoldig omsorgstjeneste, sier hun.
Har kurset 112 deltakere
Siden oppstart i mai 2024 og frem til siste kursdag i desember, vil 112 deltakere ha vært gjennom norskkursene for helsepersonell. Mange av disse har helsefaglig bakgrunn og/eller utdannelse fra andre land, men mangler språkkompetanse.
– Vi har avholdt totalt 7 kurs over 90 timer. Det har vært litt forskjellig hvordan de har vært lagt opp, noen kurs har vært på dagtid, mens andre har vært kveldskurs. Deltakerne har vært for eksempel leger, sykepleiere, helsesekretærer, farmasøyter – og folk som ønsker å jobbe i helsevesenet, forteller Sahar Bayati.
Tilbakemeldingene fra kursdeltakerne har vært positive, flere har uttrykt at de setter pris på et norskkurs der de kan lære det spesifikke fagspråket de trenger for å kunne jobbe med helse.
Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld
Norlandia Care er et selskap i Norlandia Health & Care Group AS (NHC). De har vært en del av det norske helse- vesenet i over 20 år og drifter sykehjem, pasienthotell, BPA og hjemmeomsorg i Norge, Sverige og Finland.
De har 4000 ansatte i disse tre landene, noe som gjør dem til et av de største tverrfaglige kompetansemiljøene i Norge innen helse- og omsorgstjenester.
Hero Kompetanse er en privat bedrift som arbeider med mangfold, kompetanseheving og selvforsørgelse. Vi er en del av Ifront-konsernet og har nære bånd til Herogruppen. All vår virksomhet handler om at den enkelte kursdeltaker skal få brukt sine ressurser til beste for seg selv, sin familie, for arbeidsgivere og for samfunnet. Vi er spesialister på språktrening og karriereveiledning rettet mot flerkulturelle arbeidssøkere.
Gjennom dette arbeidet tilfører vi verdi. NAV er vår største enkeltkunde.